sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăSanatateSemnele ulcerului gastric

Semnele ulcerului gastric

Ulcerul gastric reprezintă de fapt….o rană care apare pe mucoasa gastrică. Această rană, care în condițiile obișnuite nu ar trebui să existe, poate să apară din mai multe cauze. În primul rând poate să fie vorba despre o infecție cu o bacterie care se numește Helicobacter Pylori. Această bacterie poate să genereze apariția formațiunilor ulceroase fără doar și poate, însă pentru ea există tratament.

Ulcerul gastric mai poate fi cauzat de către hiperaciditate din interiorul stomacului sau de către alterarea mucoasei gastrice care nu se mai poate apăra împotriva acidității existente în acest mediu, necesară digestiei.

Ulcerul poate fi localizat la nivelul stomacului sau la nivelul duodenului.

Când putem să ne gândim la debutul unui ulcer?

Cel mai frecvent semn este durerea epigastrică. Este o durere tipică sub formă de arsură. Această durere apare la un interval de timp de 1-3 ore după masă. Întotdeauna se va calma dacă vom lua medicamente antiacide sau dacă vom mânca ceva. Este o durere care de foarte multe ori ne trezește din somn.

Crizele de acest gen durează câteva zile consecutiv și pot fi urmate de perioade complet asimptomatice. Mai există și alte simptome care trebuie să ne pună pe gânduri: eructații excesive, stare generală de disconfort, balonări, anorexie, greață, etc.

Ce complicații pot apare?

Cea mai frecventă complicație este hemoragia. Aceasta se prezintă sub forma unei vărsături sub formă de zaț de cafea. Sau se poate manifesta sub formă de scaune negre. Un ulcer mare, netratat la timp poate să și perforeze și atunci avem de a face cu un abdomen acut, denumit în termeni medicali „abdomen de lemn”. O altă complicație poate fi stenoza pilorică. Acest lucru înseamnă că alimentele nu mai pot trece de orificiul piloric și apar în felul acesta vărsături de alimente nedigerate.

Toate complicațiile acestea grave pot fi prevenite dacă tratamentul este instituit la timp și în mod corect.

RELATED ARTICLES