sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăLifestyleCe trebuie să știi despre cafeaua de specialitate?

Ce trebuie să știi despre cafeaua de specialitate?

Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor de cafea nu au avut încă ocazia să descopere ce este cafeaua foarte bună, vorbim aici despre cafea de specialitate.

Cafea de specialitate: elementele de bază

Înainte de a înțelege tot ce intră în joc în producerea unei cafele astfel încât aceasta să obțină statutul de cafea de specialitate, vreau sa îți împărtășesc câteva informații despre aceasta care sa îți permită să înțelegi direct despre ce vorbesc.

Ce este cafeaua de specialitate?

O cafea de specialitate este o cafea de foarte înaltă calitate. Se pare că găsim și numele „cafea gourmet”, deși nu prea sunt persoane care să folosească acest termen.

Este o cafea care oferă un echilibru plăcut în gură: nici prea amară, nici prea acidă. Este de fapt o cafea care a beneficiat, pe tot parcursul drumului până la ceașcă, de o mare atenție și un tratament deosebit.

Desigur, trebuie să fii judecat de profesioniști în degustare (numiți Q-Graders ) și să obții un scor suficient, dar există o mulțime de alte criterii care trebuie îndeplinite.

Cafea de specialitate: cafea de foarte bună calitate

Specialty Coffee Association este organizația (la nivel mondial) care promovează cafeaua de specialitate. Fondatorul acestei organizații, Erna Knutsen, este cea care a menționat pentru prima dată termenul de cafea de specialitate în 1974. Înainte de asta, nu exista niciun cuvânt care să definească acest tip de cafea de înaltă calitate. Pur și simplu se încerca să se îmbunătățească calitatea generală a cafelei consumate.

Astăzi găsim din ce în ce mai mult o cafea proaspăt prăjită dintre aceste cafele de calitate, în special datorită acelor  mulți jucători de pe piață (prăjitori, bariști, magazine specializate etc.), dornici să facă o treabă bună și să ofere ce e mai bun clienților lor. 

Criteriile unei cafele de specialitate

Iată care sunt criteriile de îndeplinit pentru a primi râvnitul titlu de cafea de specialitate!

  • Obținerea unui punctaj minim de 80/100

Necesitatea ca o cafea să fie judecată de degustătorii profesioniști de cafea pentru a primi statutul de cafea de specialitate. Desigur, nu toate cafelele care sunt gustate de acești profesioniști ating acest statut.

  • Fii 100% trasabil

Spre deosebire de o cafea clasică, poți ști totul despre o cafea de specialitate. Știi de unde vine (mai exact!) și care a fost tratamentul boabelor după recoltare.

  • Pachet de cafea de specialitate

Apoi, deoarece există diverse metode de prelucrare a boabelor de cafea după recoltare (fiecare evidențiind cutare sau cutare aspect gustativ al boabei), este important pentru cunoscători să știe cum au fost extrase boabele. Acesta este motivul pentru care pachetele de cafea de specialitate trebuie să menționeze acest mod de tratament.

  • Nu au defecte majore

Cafeaua în cauză nu trebuie să aibă prea multe defecte și mai presus de toate, niciun singur defect „major”. Pentru a verifica acest lucru, se ia de obicei o mostră de 300 g de cafea verde (cafea înainte de prăjire), iar boabele sunt inspectate cu atenție.

RELATED ARTICLES