sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăSanatateCe este creatinina?

Ce este creatinina?

În mod frecvent, medicii ne solicita sa facem analize periodice pentru a monitoriza în mod eficient starea de sănătate. Una dintre aceste analize valoroase este reprezentată de măsurarea nivelului de creatinină serică.

Ce este creatinina?

Activitatea musculară are drept consecință și obținerea de produse reziduale. Aceasta se obține dintr-o proteină foarte necesară pentru generarea energiei de care mușchii au nevoie pentru o bună activitate.

Numele acestei proteine este creatina.

Pentru că este un produs rezidual metabolic, creatinina va fi eliminată din organism prin urină de către rinichi.

Atunci când funcțiile renale sunt serios afectate, creatinina nu va mai fi eliminată în mod eficient și nivelul său din sânge va crește. Este unul din cele mai importante semnale ale faptului că avem probleme renale.

O astfel de investigație paraclinică este recomandată atunci când suferiți de oboseală accentuată, de scăderea apetitului, de urinări frecvente cu dureri la urinare, de prezența sângelui în urină, picioare umflate, etc. Toate acestea sunt semne ale unui început de afectare renală care trebuie investigate în timp util pentru a nu apare alte complicații.

Ce fel de afecțiuni renale pot fi cauza?

Afecțiunile renale sunt multiple și de cauze diferite. În situația în care descoperiți ca valorile creatininei sunt ridicate, puteți avea o afectare renală de tip glomerulonefrită acută sau cronică, probleme cu prostata, pielonefrită (infecția bacteriană a rinichilor!), litiază renală care constă în blocarea tractului urinar din cauza pietrelor apărute la rinichi, infecții cu diferite tipuri de bacterii, consecința unui consum crescut de droguri care determină distrugerea celulelor renale sau mai poate fi vorba despre complicații generate de anumite boli precum insuficiența cardiacă congestivă, diabet sau o puternica deshidratare, toate acestea având drept urmări directe o scădere mult prea puternică de flux sangvin la nivelul rinichilor.

Nu trebuie să intrați în panică. Solicitați un consult de specialitate din partea unui medic urolog și urmați tratamentul prescris de acesta cât mai repede.

RELATED ARTICLES