duminică, septembrie 25, 2022
AcasăLifestyleCe este cafeaua de specialitate?

Ce este cafeaua de specialitate?

Dacă ești un adevărat iubitor de cafea, sunt șanse mari să fi mai auzit de „cafea de specialitate”. În spatele acestui termen se ascunde o cafea de excelență, comparabilă cu marile soiuri de vinuri vechi. O plăcere care în curând nu va mai avea secrete pentru tine și de care te poți bucura în cafenele!

În primul rând, un pic de istorie

Termenul de „cafea de specialitate” a luat naștere în anii 1970 în Statele Unite, pentru a descrie o cafea rară și de calitate superioară. În inima celebrelor cafenele americane a fost dezvoltată această cafea excepțională înainte de a ajunge în Europa în anii 1980. În 1982, Specialty Coffee Association of America (SCA) a oferit detalii despre această băutură prețioasă.

Cafelele de specialitate (sau cafelele gourmet) sunt definite ca băuturi high-end pe bază de cafea cărora consumatorul (într-o anumită piață și la un moment dat) le atribuie o calitate unică, un gust și un caracter distinct și superior în comparație cu o cafea obișnuită. Această băutură este preparată folosind boabe de cafea verde cultivate în zone specifice, și respectând cele mai exigente standarde în ceea ce privește producția, procesarea, prăjirea, conservarea și prepararea.

Prin urmare, cafeaua trebuie:

  • Să fie evaluată peste 80/100 conform propriului protocol de notare;
  • Să fie urmărită până la fermă;
  • Să nu conțină defecte de categoria 1 și maximum 5 defecte complete de categoria 2 per probă de 300gr.

Cum să recunoști o cafea de specialitate?

Pe lângă o aromă excepțională, cafeaua de specialitate trebuie să îndeplinească mai multe criterii care să îi garanteze calitatea și raritatea:

  • Originea: este esențial să cunoști țara de origine a cafelei pentru a determina cu exactitate profilul aromatic al acesteia. De asemenea, oferă mai multe informații despre condițiile de creștere ale unui lot, precum și despre alegerile fermierului în timpul recoltării.
  • Altitudine: cu cât crește un arbore de cafea, cu atât boabele sale sunt mai dense, ceea ce promite adesea un profil aromatic complex. Putem vorbi de altitudine mare de la 1200-1400 de metri.
  • Soi: unele soiuri sunt mai calitative decât altele. Să cităm de exemplu Bourbon, Typica, Caturra, SL-28 și SL-34 (soiuri create în laboratoare pentru Kenya) și Catuaï, foarte des prezente în pachete de cafea de specialitate (toate aparținând speciei Arabica). Poți savura unele din aceste soiuri de cafea și într-o cafenea Constanța.
  • Perioada de recoltare: peste un an de la recoltare, este probabil ca boabele să-și piardă toate sau o parte foarte mare din arome, în funcție de metodele de conservare utilizate.
  • Prelucrare: profilul aromatic al boabei se modifică în funcție de prelucrarea acestuia.
  • Prăjitorul: un prăjitor bun trebuie să găsească un echilibru potrivit. Prin urmare, prăjirea nu trebuie să aibă prioritate față de aroma cafelei.
  • Data de prăjire: odată prăjită, boabele de cafea devin foarte poroase și se oxidează cu atât mai repede. Complexitatea aromatică optimă poate fi contată pentru aproximativ o lună după prăjire, timp după care începe să-și piardă din aromă.

Reține că nu este suficient să cumperi cafea de specialitate pentru a pregăti cafea de specialitate: prost preparată, cea mai bună specialitate de cafea își pierde din savoare.

RELATED ARTICLES